Dijital dönüşüm, kurum ya da şirket, hangi kapsamda veya türde olursa olsun herhangi bir yapının, dijital çağa ayak uydurmak için pazarlamasından, iş modellerine, otomasyonundan, organizasyon yapısı ve yönetim şekline kadar her şeyini yeni dünya araçları ile gerçekleştirmesine verilen genel isimdir. Bir start-up açısından ‘yeni dünya’ araçlarını kullanarak dijital çağa entegre olmak kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Dijital dönüşüm, iş süreçlerinin temel taşlarından biri ve geleceğe yönelik başarının da ayrılmaz parçasıdır. Büyük ölçüde pozitif süreç içeriyor olmasının yanı sıra süreklilik için özveri, planlama ve net bir şekilde yapılandırılmış yürütme yapılarını gerekli kılan bir konudur.

Dönüşüm, son derece büyük bir hızla gerçekleşirken birçok start-up kendi dijital geleceğini kontrol altına alıyor, geleceğini şekillendirmek için yeni teknolojilerin dönüştürücü gücünü kullanıyor.

Denge faktörü

İnsan, eylemler, işbirliği ve teknoloji, çağın dört önemli bileşenidir. Denge ise hiç olmadığı kadar önemli. Bir işe yeni teknolojilerin getirilmesi her zaman dengeyi gerekli kılar; yeni ve deneyimliler, yatırım ve geri dönüş, kısa vadeli zorunlar ve uzun vadedeki verimlilik denge unsurlarına örneklerdir. Denge, teknolojik dönüşümün en önemli kısımları arasındadır. Örneğin sayısal başarı için en iyi yazılım ve cihazları satın almak yeterli değil, yetenekli insanlar olmadan başarı elde etmek mümkün değildir.

Dijital dönüşüm eğilimleri

Uyumluluk

Başarı için hayati önem taşır. Endüstri ve pazar değişimlerine uyum, değişiklikleri benimseyen bir anlayış ve düzenli operasyonlara yeni teknolojilerin katılması ile başarı elde edilir.

 Kullanıcı Deneyimi

Dijital dönüşümün anahtar konu başlıklarından biri de kullanıcı deneyimi. Bir web sitesinin sürekli büyüyen kullanıcı tabanı gibi temel göstergelerden, iş süreçlerini hızlandıran analitik yapılara kadar kullanıcı deneyimi başarıda kritik önem arz eder.

Yenilikçilik

Proaktif yenilik, rekabet gücünü korumanın en iyi yollarından biri. Yeniliklerin değerlendirilmesi, testi analiz ve karar aşamalarından ne hızda geçtiği, dijital dönüşümün olumlu etkilerinin alınması noktasında belirleyicidir.

Uzak işgücünün değerlendirilmesi 

Dünyanın herhangi bir yerindeki en iyi yeteneklerle çalışabilmek, gelişen mobil teknoloji ve bant genişliği sayesinde mümkün. Uzaktan işlemler, gelişim ve fırsatlar için kaçınılmazdır.

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik kullanımı

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) potansiyelinin hızla geliştiği açık. Bu alanda değerli projeler geliştiriliyor, donanım ve yazılım tarafında önemli yol katedildi.

Uygulama Programı Arabirimleri (API)

Yazılıma etkili dokunuşlar sağlayan, esnek ve gelişime katkı sunan API’ler dijital dönüşümü kucaklamak için değerli bir argüman sağlar.

Büyük Veri ve Analitik

Maksimum etki için büyük veri kullanılmalıdır. Her önemli karar, büyük veri ve analitik ile desteklenmelidir.

 IoT

Akıllı şehirler, akıllı işletmeler için IoT(nesnelerin internet), çalışma şeklini değiştiren bir faktördür. Sensörlerle hızlanan iş modelleri, eskiye göre daha proaktif hizmetlerin önünü açacaktır.

Akıllı Makineler ve Yapay Zeka (AI)

Adapte olan akıllı makineler, kullanıcısını anlayan yapay zeka… Yoğun karmaşık sorunların üstesinden gelinmesi noktasında her iki teknolojinin de gelecekte daha büyük etki potansiyeli taşıdığı açık.

Dijital dönüşüme dair bazı bilgiler

  • Tüm organizasyonların neredeyse yarısı (yüzde 46), dijital dönüşüm projelerinin sonuçlarını görmüş durumda.
  • Dijital dönüşümün en önemli kullanıcısı: Müşteriler.
  • Dijital dönüşümde başarı elde etmenin en önemli kriteri ‘eylem’ kararı almaktan geçer.
  • Dijital dönüşümün operasyonel ve mali sonuçları ortalama 18 ay içerisinde açığa çıkar.
  • Geçmişte dijital dönüşüme yönelik karar alan kuruluşların 3’te 1’i bu karardan döndü. Günümüzün dev şirketlerinin büyük kısmı geriye kalanlar oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir